Bağışıklığı Güçlendiren Besinler
Havaların soğumasıyla birlikte yaygınlaşan bulaşıcı hastalıklardan korunmak için vücudumuzun savunma sistemi olan bağışıklık sistemimizin her zaman, her türlü soruna karşı hazır olması ve savunmayı güçlü bir şekilde gerçekleştirmesiHavaların soğumasıyla birlikte yaygınlaşan bulaşıcı hastalıklardan korunmak için vücudumuzun savunma sistemi olan bağışıklık sistemimizin her zaman, her türlü soruna karşı hazır olması ve savunmayı güçlü bir şekilde gerçekleştirmesi gerekir. Özellikle dünyayı etki altına alan korona virüs pandemisiyle uğraştığımız şu günlerde savunma sistemimizin önemini daha fazla görüyoruz. Peki bizim savunma sistemimizi geliştirmemiz için neler yapmamız gerekir?
Bağışıklığını güçlendirmek için yapman gerekenler;
- Öncelikle düzenli ve dengeli beslenmeyi güçlü bağışıklık sisteminin ilk koşulu olarak gösterebiliriz.
- Diğer önemli faktörümüz stresten uzak durmak. Yapılan araştırmalar stres durumundaki bireylerin enfeksiyona daha eğilimli olduğunu gösteriyor.
- Bir diğer faktör ise yaşa uygun egzersiz yapmak. Fiziksel aktivite bağışıklık sistemindeki bazı hücrelerin vücutta normalden daha hızlı hareket etmesini sağlayarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
- Vücudumuzdaki yağ miktarı da bağışıklığımız için çok önemli. Yapılan araştırmalar vücuttaki yağ fazlalığının bağışıklığımızı düşürdüğünü göstermektedir. Vücut yağımızın olması gereken değer aralıkları yaşa göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama erkeklerde yüzde 15, kadınlarda yüzde 22 civarındadır. Tanita vücut analizi ile yağ miktarınızı en doğru şekilde ölçebilirsiniz. Sizde evinizde bir Tanita’nız olsun isterseniz buraya tıklayın.
- Vücudumuz toksinleri dışarı atabilmek için sıvıya ihtiyaç duyar, bunun yapılamaması hastalıklara yol açar. Yani bol miktarda içtiğimiz suyun bağışıklık sistemimizi güçlendirmede en etkili yöntemler arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada bilinen bir diğer yanlış ise çay, kahvenin vücudun su ihtiyacını karşılamada etkisinin olduğu düşünülmesidir. Bunun aksi de kahvenin, vücudumuzu susuz bırakmasından dolayı, kahve içilen günlerde daha fazla su içmeye dikkat etmeliyiz.
- Yeterli miktarda C vitamini takviyemizi unutmamalıyız. C vitamini, virüs veya bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık hücrelerini koruyan bir antioksidandır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle birlikte, enfeksiyona yakalanma ihtimalimizi de en aza indiriyor. C vitamininden zengin besinler için; turunçgiller, yeşil biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, çilek, domates ve bezelye sıralanabilir. Enerjimizin daha iyi olabilmesi için her öğünde mutlaka salatamızı eksik etmeyelim.
- Antioksidan alımı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesindeki en önemli noktadır. Renkli beslenmeyi, antioksidan içeriği bakımından en zengin beslenme çeşidi olarak gösterebiliriz. Bunun yanında çinko gibi mineraller ve flavanoidler gibi antioksidanlar güçlü anti-viral özelliklere sahiptir. Flavonoidlerden zengin besinlere örnek olarak elma ve yaban mersini gibi yiyecekleri gösterebiliriz.
- Omega-3 iltihap sökücü olmasının yanında kalp ve beyine en faydalı yağ asitlerindedir. Balık tüketiminin yanında keten tohumu, ceviz, kabak tüketerek de omega-3’ten zengin beslenmeliyiz. Keten tohumu en iyi bitkisel omega-3 kaynağı olan bir antioksidan olmasının yanında serbest radikallerin yol açtığı hasarı azaltarak bağışıklığımızı güçlendirir.
- Sarımsağın içeriğindeki allisin gibi yoğun miktarda kükürt içeren bileşikler bakteriyel ve viral efeksiyonlarla mücade eden güçlü antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahiptir.
- Zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur. Antiseptik etkisi ile mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.Özellikle taze zencefilin solunum yolu enfeksiyonundan sorumlu sinsityal virüse (HRSV) karşı olan etkisi son yapılan çalışmalarda ortaya koyulmuştur.
- Probiyotikten zengin besinler hastalık yapıcı zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. En iyi probiyotik kaynaklarına örnek olarak lahana turşusu, doğal fermantasyon turşusu, yoğurt, kefir ve ayranıgösterebiliriz.
- Yeterli D vitamini düzeyinin sağlanmasının, bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle hastalıklara karşı vücudumuzu daha dirençli hale getirdiğini söyleyebiliriz. D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu hastalıklara davetiye çıkarır. D vitamininin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber, D vitamininden zengin besinler; somon, yumurta, süttür.
- Bağışıklığı güçlendiren besinlere baktığımızda soğan, sarımsak, mantar, ıspanak, pırasa, turp, limon, portakal, mandalina, kivi, zencefil, zerdeçal, yoğurt, kefir, balık, semizotu, ceviz, keten tohumu, yaban mersini gibi besinleri söyleyebiliriz.
Unutmamalıyız ki hastalığa karşı aldığımız tedbir, hastalığı tedavi etmekten daha kolaydır. Bu yüzden dikkat etmemiz gereken en önemli şey bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaktır.
Diyetisyen Tuğçe ALDATMAZ